סקירה מחודש נובמבר 2021

סקירה מחודש נובמבר 2021

  1. מחזוריות גלי התחלואה בעולם נמשכת, יחד עם זאת יש לזכור שהעולם מוכן יותר מבעבר להתמודדות עם הנגיף, לאור הלמידה שעברה המערכת הרפואית, היכולת להתאים את החיסונים וההסתגלות של חברות ומשקי הבית לעבודה מרחוק.
  2. המדיניות המוניטרית במשקים הגדולים נותרה מרחיבה אך הבנק המרכזי בארה"ב החל לצמצם את תוכנית הרכישות. במדינות בהם האינפלציה גבוהה משמעותית מיעד האינפלציה נרשמו עליות ריבית, ובחלק מהשווקים המתעוררים עלתה הריבית גם על רקע החששות מהידוק מהיר מידי בארה"ב. האינפלציה בפועל המשיכה לעלות לאור הזינוק במחירי האנרגיה בחודש הקודם, אך הציפיות התמתנו משמעותית לאחר הדיווחים על האומיקרון. הווריאנט החדש והחששות מהמשך מחזוריות של גלי תחלואה תומכים בהערכתנו שהבנק האמריקאי יהיה סבלן כלפי האינפלציה, וכך גם שאר הבנקים המרכזיים בעולם.
  3. בארה"ב הצמיחה האיצה בתחילת הרבעון הנוכחי נוכח הירידה בתחלואה, כך על פי נתוני התעסוקה ושאר הנתונים הריאליים. האינפלציה הגיעה לשיא של יותר מ-30 שנה, דבר שתרם לחששות מהידוק מוקדם מהצפוי של הבנק המרכזי.
  4. בגוש האירו האינפלציה המשיכה לעלות לשיא של יותר מעשור בעיקר בשל העלייה במחירי האנרגיה, אך העלייה המהירה בתחלואה וההגבלות על התיירות עשויות לפגוע בצמיחה ברבעון הנוכחי.
  5. ההאטה בשוק הנדל"ן בסין, לצד המשך מדיניות אפס הסובלנות של הממשלה לנגיף פגעו בצמיחה בתחילת הרבעון, אך במקביל התמתנו השיבושים בתעשייה ובאספקת האנרגיה.
  6. בישראל הצמיחה ברבעון השלישי עמדה על 2.4% בלבד בשיעור שנתי, נמוך מהערכות המוקדמות בשל ירידה בצריכה הציבורית וירידה חדה בצריכת הרכבים שהושפעו משיבושים בהיצע.
  7. מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר עלה ב- 0.1%, נמוך מהצפי, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ירדה ל-2.3%. בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי, אותת שהוא לא מתכוון לשנותה בקרוב, ויסיים את תוכניות ההתערבות בשוק האג"ח עד לסוף השנה.
  8. בשלושת השבועות הראשונים של נובמבר השקל התחזק כמעט ללא הפסקה, לשיא חדש מול סל המטבעות של בנק ישראל אך המגמה התהפכה בסוף החודש נוכח הירידות החדות בשווקי המניות בעולם. בסיכום נובמבר השקל התחזק ב-2.5% מול סל המטבעות, כמעט ללא שינוי מול הדולר וייסוף של 3 אחוזים מול האירו.
  9. שווקי המניות המובילים בעולם עלו לשיאים חדשים במהלך נובמבר, אך מרבית העליות נמחקו בסוף החודש נוכח הדיווחים על ווריאנט האומיקרון והגבלות חדשות. בסיכום נובמבר מדד MSCI העולמי ירד ב- 2% ומדד MSCI של השווקים המתעוררים ירד ב- 4%. לעומת זאת בישראל מדד ת"א 125 עלה ב- 1%.
שלחו לנו וואטסאפ