סקירה מחודש ספטמבר 2021

סקירה מחודש ספטמבר 2021

  1. בשל החגים, פורסמו מעט נתונים בישראל אך האינדיקאטורים הראשוניים לרבעון השלישי ממשיכים להצביע על המשך צמיחה מהירה של הצריכה הפרטית ושוק העבודה ממשיך להתאושש.
  2. מדד המחירים לצרכן באוגוסט עלה ב – 0.3% בשל עלייה במחירי הנופש, השכירות והפירות הטריים. האינפלציה המשיכה לעלות כלפי מעלה ל- 2.2% ותעלה עוד בחודשים הבאים גם בשל עלייה במחירי האנרגיה. כמו כן מחירי הדירות המשיכו לנסוק.
  3. גם בעולם האינפלציה בפועל המשיכה לעלות לשיאים של עשורים נוכח העמקת הקשיים בשרשרת הייצור העולמית בעקבות השיבושים של ווריאנט הדלתא וצווארי בקבוק בשילוח הגלובליים. המגמה הוחרפה עוד יותר בסוף החודש לאור זינוק במחירי הגז באירופה שחלחלו למחירי האנרגיה בכל העולם.
  4. המדיניות המוניטרית במשקים הגדולים נותרה מרחיבה מאוד אך יותר בנקים מרכזיים אותתו על כוונתם לצמצם את המדיניות המרחיבה בעתיד. בנורבגיה אף העלו את הריבית והיא הראשונה מבין הכלכלות המפותחות לעשות זאת.  נגידת הבנק המרכזי בגוש האירו ציינה שאין בכוונת הבנק לסגת מהמדיניות המרחיבה למרות העלייה באינפלציה. בחלק מהשווקים המתעוררים בהן ניכרים לחצים אינפלציוניים משמעותיים יותר נמשכות העלאות הריבית גם על רקע החששות מהידוק מהיר מידי בארה"ב.
  5. בארה"ב נרשם שיפור איטי בתעסוקה, סנטימנט החברות ומשקי הבית ירד אך הצריכה הפרטית המשיך לצמוח. הוויכוחים בקונגרס בנוגע לתקציב, העלאת תקרת החוב ותוכנית התשתיות החריפו. הממשלה אישרה תקציב זמני עד לתחילת דצמבר אך עדיין לא הכריע בנוגע להעלאת תקרת החוב.
  6. בגוש האירו המומנטום החיובי נמשך נוכח השיפור במבצע החיסונים ההגבלות המתונות והעלייה בביקושים, אך בקצב מתון יותר בהשוואה לחודשיים הקודמים. האינפלציה המשיכה לעלות לשיא של יותר מעשור בעיקר בשל העלייה במחירי האנרגיה.
  7. בסין ההסרה של הסגרים תרמה לשיפור בפעילות בספטמבר, אך העלייה בעלויות חומרי הגלם והשיבושים באספקת החשמל ממשיכים לפגוע ביצרנים המקומיים. הגבלות הממשל על מינוף הלוואות פגעו בקצב הגידול של ענף הדיור למגורים וזה תרם לקשיי נזילות קשים בחברת הנדל"ן הסינית הגדולה evergrande דבר שלו השלכות רוחביות.
  8. לאחר רצף ארוך של עליות, מדדי המניות המובילים בעולם רשמו ירידות חדות בספטמבר. ארה"ב הובילה את המגמה כאשר המדדים המובילים ירדו ב-5%. תרמו לכך התגוששויות בקונגרס והאיתות הברור של הבנק המרכזי על צמצום תוכנית הרכישות. בסיכום חודשי מדד MSCI העולמי ירד ב- 4% המדד המקביל של השווקים המתעוררים ירד ב-4% בשל חששות מעליית ריבית מוקדמת בארה"ב, עלייה באינפלציה וכישלונה של חברת הנדל"ן הגדולה בסין לעמוד בהתחייבויותיה. בניגוד למגמה, מדדי המניות המובילים בישראל המשיכו לעלות.
  9. הירידות בשווקי המניות תרמו להתחזקות הדולר בעולם, למרות זאת השקל התחזק ב- 1% מול סל המטבעות של בנק ישראל.
שלחו לנו וואטסאפ