סקירה מחודש פברואר 2022

סקירה מחודש פברואר 2022

  1. חודשים של מתיחות והכחשות הסתיימו כאשר רוסיה פלשה לאוקראינה. בתגובה לכן ארה"ב, אירופה ועוד מספר מדינות הטילו סנקציות כלכליות מחמירות על רוסיה. חשיבותה של רוסיה באספקת הנפט בעולם (ושאר חומרי הגלם) הביאו לזינוק חריג במחיר הסחורות.
  2. לראשונה מזה כמעט שנתיים שהקורונה איננה בראש הדיווחים. מספר המאומתים במדינות המערב ירד במהירות ונרשמו הקלות משמעותית בהגבלות. אך במקביל, האומיקרון הגיע למזרח ושם נרשמה עלייה חדה במספר המאומתים והידוק הדרגתי בהגבלות.
  3. עוד לפני הפלישה, האינפלציה בעולם עלתה לשיא של עשורים, אך הזינוק במחירי הסחורות לאור המלחמה משמעותו שהאינפלציה תעלה גם בחודשים הקרובים. בעקבות זאת, הציפיות לאינפלציה הקצרות במרבית השווקים עלו בחדות.
  4. עד לפרוץ המלחמה יותר בנקים מרכזיים הודיע על כוונתם להדק את המדיניות המוניטרית; בבנק המרכזי בארה"ב אותתו על כוונתם להעלות את הריבית במהירות עוד השנה, הבנק המרכזי בגוש האירו שלל אפשרות להרחבה נוספת ואף אותת שייתכן ויסיים את תוכנית הרכישות מוקדם מהצפוי, בבריטניה הריבית עלתה כאשר חלק מהחברים בבנק דוחפים לעלייה מהירה עוד יותר. בחלק מהשווקים המתעוררים על רקע הפיחות במטבעות המקומיים והאינפלציה הגבוהה נמשכו העלאות הריבית. יחד עם זאת, המלחמה וזעזוע ההיצע ימתן ככול הנראה את קצב העלאת הריבית, עד שיתבררו הנזקים לצמיחה הגלובלית מהמלחמה.
  5. בארה"ב הלחצים לעליית שכר ממשיכים לבלוט בנתוני שוק העבודה. דעיכת גל האומיקרון תרמה להתאוששות הפעילות הכלכלית בארה"ב ובאירופה כך על פי האינדיקאטורים הראשוניים.
  6. הצמיחה בישראל ברבעון האחרון של 2021 הייתה חזקה בהרבה מהערכות המוקדמות והצמיחה בשנה כולה עמדה על 8.1% המהירה ביותר מאז 2000.
  7. מדד המחירים לינואר הפתיע כלפי מעלה והאינפלציה (3.1%) חצתה את הגבול העליון של יעד בנק ישראל. מחירי הדירות המשיכו לעלות לקצב דו- ספרתי. בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי, אך הדגיש שבחודשים הקרובים יתחיל להעלות את הריבית בהדרגה.
  8. המגמה השלילית בשווקי המניות בעולם נמשכה גם בפברואר. בסיכום פברואר מדד MSCI העולמי  ירד ב-2% והמדד המקביל של השווקים המתעוררים ירד ב-3%. ישראל המשיכה גם החודש להציג ביצועים טובים יותר כאשר מדד ת"א 125 עלה ב-1%.
  9. גם החודש השקל הראה מתאם גבוה לתנודתיות בשווקי המניות עד לפרסום נתוני הצמיחה החזקים. בסיכום חודשי השקל נחלש רק ב-1% מול סל המטבעות; 1% מול הדולר ו-2% מול האירו.
שלחו לנו וואטסאפ