סקירה מחודש אוקטובר 2020

סקירה מחודש אוקטובר 2020

ישראל:

בניגוד למרבית המדינות בעולם, המגמה של התפשטות נגיף הקורונה בישראל ירדה באופן משמעותי במהלך חודש אוקטובר, והובילו את קובעי המדיניות להתחיל בהקלות הדרגתיות של הסגר. בהחלטת הריבית האחרונה, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי. אך החשש מפני המשך העמקת המשבר והתקרבות לתרחיש הפסימי של הבנק בנוגע לצמיחת במשק לשנת 2020 כשעודכנו לירידה של כ-5% ושל כ-6.5% בתרחיש של השבתה מלאה נוספת של המשק, הובילו את הבנק המרכזי להרחיב את תוכנית הרכישות של אג"ח ממשלתיות בכ-35 מיליארד ₪ נוספים. כמו כן, בפעם הראשונה החליט הנגיד להעניק לבנקים המסחריים הלוואות בריבית שלילית של מינוס 0.1%, אשר מותנת בכך שהבנקים המסחריים יספקו הלוואות לעסקים קטנים וזעירים בריביות של עד פריים + 1.3%. עוד באותו החודש, פורסם כי מדד המחירים לחודש ספטמבר ירד בכ-0.1% (המשקף ירידה של כ-0.7% בקצב שנתי), אשר הושפעה בעיקר בשל ירידת מחירים החודש בסעיפי המזון, בריאות, הלבשה והנעלה.

מניות: שוקי המניות הגלובליים המשיכו להיות תנודתיים גם במהלך חודש אוקטובר בעיקר בשל עליות ברמות התחלואה בנגיף הקורונה בעולם, פרסומי הדו"חות הכספיים של החברות עבור הרבעון השלישי של השנה, אי-ההסכמות לגבי אישור חבילת תמריצים נוספת בארה"ב, דחיית שיחות הסחר בין בריטניה לאיחוד האירופאי, שלבי העימות הסופיים במרוץ לנשיאות האמריקאית וההידבקות וההבראה של הנשיא האמריקאי מנגיף הקורונה. שוק המניות המקומי ביצע תשואה עודפת ממרבית שוקי המניות של המדינות המפותחות בעולם, זאת בעיקר בזכות תרומתן של סקטור הבנקים שעלה בשל החלטת תמריצי האשראי של הבנק המרכזי והצפי להקלות בהשתחררות של המשק מהסגר שליווה אותו במהלך החודש. בלטה לחיוב מניית חברת גוגל  ("Alphabet") כשעלתה בסיכום חודש אוקטובר בכ-11%, לאחר שזו דיווחה על רווח למנייה של כ-16.4 דולר ברבעון השלישי של השנה, הרבה מעל לצפי של כ-11.29 דולר. בלטה לשלילה חברת התוכנה הגרמנית "SAP" שירדה במהלך חודש אוקטובר בכ30.15%, זו לאחר דיווחה על ירידה משמעותית בתחזיות הרווח שלה עד לשנת 2023 בעקבות השלכות נגיף הקורונה.

אג"ח מט"ח וסחורות: הצפי להעלאות מיסים עם זכייה אפשרית של ביידן, הובילו לעלייה תשואה באג"ח הממשלתיות של ארה"ב ל-10 שנים כאשר נסחרו סביב רמות תשואה של כ-0.88%, אלו רמות התשואה הגבוהות ביותר שנרשמו מאז תחילת חודש יוני האחרון. בישראל נרשמו עליות תשואות גם כן באג"ח הממשלתי הארוך, אשר התחזקו בשל ההחלטה של הבנק המרכזי לא להוריד את שיעור הריבית פעם נוספת השנה. בשוק הנפט נרשמו ירידות חדות של כ-10% במהלך החודש אשר נבעו בעיקר מכניסת מדינות נוספות להסגרים, עלייה חדה במלאי הנפט בארה"ב והמשך החששות מפני הרפורמות שעשוי להוביל ג'ו ביידן בשוק האנרגיה.

ארה"ב:

גם בחודש אוקטובר 20 ,מגמת התחלואה מנגיף הקורונה בארה"ב המשיכה לעלות, זאת כשמספר הממוצע של מקרי ההידבקות היומי במהלך החודש נעמד על מעל לכ- 60 א'. יחד עם זאת, פורסם כי ארה"ב רשמה ברבעון השלישי של השנה את קצב הצמיחה הגבוה ביותר אי-פעם, זאת כשהתוצר עלה בכ-33.1% באותו הרבעון (בניגוד לצפי לעלייה של כ-32%). גם בשוק התעסוקה נרשמה הפתעה כשפורסם כי שיעור האבטלה לחודש ספטמבר המשיך לרדת ונעמד בשיעור של כ-7.9%, זאת לעומת צפי לשיעור אבטלה של כ-8.2%. בנוסף, גם במספר דורשי האבטלה נרשמה הפתעה כשבסוף חודש אוקטובר מספר דורשי האבטלה הסתכמו בכ-751 א', לעומת צפי של כ-775 א' ולעומת 898 א' תביעות אבטלה שנרשמו בתחילת החודש. במרוץ לחיסון לקורונה, דווח כי החברות "Johnson & Johnson"ו- "AstraZeneca" חזרו לפעול בשלבים הסופיים של הניסוי, והתרופה "Remdesivir" שפיתחה חברת  "Gilead" אושרה על ידי ה-FDA  לטיפול בחולים בנגיף הקורונה.

אירופה:

הגל השני של התפרצות נגיף הקורונה ביבשת התרחב למדינות נוספות כמו גרמניה, איטליה, צ'כיה ובריטניה, מה שהוביל מדינות רבות להחיל שוב סגרים על ערים שונות אשר רוב הסגרים פחות מחמירים מאלו שהוטלו בגל הראשון של התפרצות הנגיף. על אף העליות ברמות התחלואה, הבנק המרכזי של אירופה, ה- ECB, הותיר את הריבית ללא שינוי עבור חודש נובמבר והודיע כי ימשיך ברכישות אג"ח הממשלתיות לפי אותה מסגרת שנקבעה בתוכנית הרכישות הקודמת, ששווי מסגרתה הינה כ-1.35 טריליון אירו. עוד באותו החודש, הסכמי הסחר הסופיים שהיו צריכים להיחתם בין האיחוד האירופאי לבריטניה באמצע חודש אוקטובר נדחו לתחילת חודש נובמבר, אך העלו תקוות כי ניתן להגיע להסכם סופי לאחר שאלו הגיעו להתקדמות משמעותית בתחומי הביטוח והאנרגיה. עוד בבריטניה, בשל חוסר הוודאות לגבי ההסכם הסופי, הצמיחה הייתה חלשה מהצפוי ורמות החוב הממשלתיות הגבוהות שליווי את המדינה גם טרם התפרצות הנגיף, הובילו את סוכנות הדירוג "Moody’s" להוריד את דירוג האשראי של בריטניה מרמה של Aa2 לרמה של Aa3 (באופק יציב), זו הפעם הראשונה מאז פרוץ משבר הקורונה שמדינת מפותחת סופגת הורדת ריבית.

סין:

סין ממשיכה להציג התאוששות כלכלית כשברבעון השלישי של השנה התוצר צמח בכ-4.9% בקצב שנתי, זאת לאחר כשברבעון השני השנה התוצר צמח בכ-3.2% בקצב שנתי. בנוסף, פורסם כי בחודש ספטמבר הייצור התעשייתי עלה בכ-6.9% בקצב שנתי )לעומת צפי לעלייה של כ-5.8%), והמכירות הקמעוניות עלו באותו החודש בכ-3.3% בקצב שנתי (זאת לעומת צפי לעלייה של כ-1.7%). התאוששות בנתונים המאקרו כלכליים הובילו את הבנק המרכזי של סין, ה- PBOC, להותיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי ברמה של כ-3.85% ולהישמע הרבה פחות "יוני" מאז התפרצותו של נגיף הקורונה. יחד עם זאת, הבנק המרכזי שינה כללים שהגבילו אפשרות להיחלשות המטבע המקומי, מה שהובילו את מטבע היואן הסיני להתחזקות של סביב כ-1% מול הדולר והאירו במהלך חודש אוקטובר.

שלחו לנו וואטסאפ