סקירה מחודש נובמבר 2020
ישראל:
הפגיעה בתוצר המקומי (השנתי) הייתה מתונה יחסית למרבית המדינות בעולם, וזאת לאור העובדה שפורסם כי המשק הישראלי צמח ברבעון השלישי של השנה מעל לצפי, והסתכם בכ-37.9%, זאת כשהמנוע העיקרי לצמיחה זו הובל על ידי העודף בחשבון השוטף המושפע בעיקרו מייצוא ההייטק של המדינה. נתוני המאקרו האחרונים והפוטנציאל להגדלת הצמיחה מהסכמי הסחר החדשים עם איחוד האמירויות ובחריין היו הסיבות המרכזית בגינה סוכנות הדירוג של S&P החליטה לאשרר בחודש נובמבר את דירוג האשראי של המדינה ברמה של-AA (אופק: יציב). עם זאת, הסוכנות הדגישה כי המצב הגיאופוליטי הבעייתי שישראל נמצאת בו והעלייה ברמות החוב לתוצר עלולות ולהעיב על דירוג זה. חברת הדירוג מעריכה כי הגירעון יגדל למעל לכ-12% מהתוצר, ושיעור החוב הממשלתי נטו יעמוד על כ-73% מהתוצר בסוף שנת, ויתייצב על כ-77% בסוף הרבעון הראשון של 2021. בשוק התעסוקה בישראל, פורסם כי שיעור האבטלה עלה בחודש אוקטובר בכ-4.9%, לעומת כ-4.7% בחודש ספטמבר, ובנתון שיעור האבטלה הרחב (הכולל עובדים אשר הוצאו לחל"ת) נרשמה עלייה בכ6.1%. העלייה החדה בשיעור האבטלה הרחב הובילה את נגיד בנק ישראל להעלות בקשה עבור הממשלה לבחון מחדש את תנאי מודל החל"ת הקיים. בהחלטת הריבית האחרונה בנק ישראל כצפוי הותיר את הריבית ללא שינוי והבהיר כי: "הפגיעה במשק ובפרט בשוק העבודה צפויה להיות ממושכת, ולכן הוועדה תמשיך להפעיל מגוון כלים כדי להעמיק את מידת ההרחבה של המדיניות המוניטרית".
מניות: על אף העליה החדה ברמות התחלואה בנגיף הקורונה בעולם, ההתקדמות האדירה בפיתוחי החיסונים והתחזיות לתוכניות התמריצים הגבוהות הצפויות, הביאו את שוקי המניות בעולם לאחד מן החודשים הטובים ביותר השנה, ובישראל לחודש טוב ביותר מאז שנת 2009. הסקטורים העיקריים שבלטו בעליותיהם היו אלו של סקטור הפיננסיות, נדל"ן, תעופה ופנאי. בנוסף, גם סקטורים כגון התשתיות והאנרגיה בלטו, בעיקר בשל הרפורמות המתוכננות של ג'ו ביידן והעלייה במחירי הסחורות. העליות בסקטורים אלו הביאו החודש את מדד ה"דאו ג'ונס" לחצות לראשונה את רף ה-30,000 נקודות ולרשום את העלייה החודשית הגבוהה ביותר שלו מאז שנת 1987 .עוד החודש, קרנות הנאמנות המחזיקות במניות השווקים המתפתחים באסיה (מלבד סין) רשמו את שיעורי הגיוס החודשיים הגבוהים ביותר שלהן מאז שנת 2013, זאת כציפייה לחידוש יחסי החוץ והמסחר שעשויים להגיע לאחר כניסתו של ממשל ביידן. באירופה, בה מדד ה-600 SOTXX רשם את התשואה החודשית הגבוהה ביותר מאז שנת 1986, שוקי המניות נתמכו בשל הצפי כי הבנק המרכזי של אירופה, ה-ECB, צפוי להודיע בחודש דצמבר על הגדלת תוכנית הרכישות האג"ח שהשיק עם פרוץ המשבר (PEPP) והרחבתה של תוכנית TLTRO.
אג"ח מט"ח וסחורות: העליות החדות בשוקי המניות בחו"ל, העודף בחשבון השוטף של ישראל, אשרור הדירוג של ישראל ע"י סוכנות הדירוג S&P, הירידה החדה בחודשיים האחרונים בהתערבתו של הבנק המרכזי בישראל בשוק המט"ח, הובילו לייסוף חד של השקל אל מול הדולר אשר נסחר במהלך חודש נובמבר סביב רמות של 3.31, אלו הרמות הנמוכות ביותר של הדולר מול השקל מאז חודש יולי בשנת 2008. בשוק האג"ח הקונצרני, בדומה לשוקי המניות נרשמו עליות חדות במחירים, כשבישראל דווח כי הבנק המרכזי רכש בחודש אוקטובר אג"ח קונצרניות בשווי של כ-1 מיליארד ₪, ובכך מותיר את שווי המסגרת שקבע לעצמו בסכום של כ-11.9 מיליארד ₪. העליות החדות בלטו בעיקר באג"ח הקונצרניות הצמודות למדד, אשר עלו בשל העליות החדות בציפיות האינפלציה שנבעו מעלייה של מחירי הסחורות בעולם והצפי לחיסון המתקרב.
ארה"ב:
שלושה שבועות לאחר הבחירות לנשיאות שפקדו תורים ארוכים ועיכובים ארוכים עוד יותר בספירות ההצבעה, סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, הוא זה שזכה ברוב האלקטורים וצפוי להיכנס לתפקידו בתאריך 20 לינואר שנת 2021. עם זאת, הנשיא המכהן, דונאלד טראמפ, עדיין איננו מודה בהפסד בבחירות ודורש לבצע ספירה נוספת של הקולות במדינות בהן הניצחון של ביידן הוכרע באמצעות מעטפות ההצבעה שנשלחו בדואר. ביידן כבר החל בתכנון סדרה של מינויים, הכוללים את שרת האוצר המסתמנת, ג'נט ילן, אשר כיהנה כיו"ר ה- FED בעבר. בנוסף, ביידן נמצא גם בשלבי התכנון להעברת תוכנית תמריצים ענקית בשווי מוערך של מעל לכ-1 טריליון דולר, תוכנית אשר גם טראמפ תומך בה, וצפויה לעבור גם במקרה של ניסיון נבצרות בבית הלבן. התוצאות לבחירות לסנאט טרם הוכרעו, אך ההערכות מצביעות על כך שהמפלגה הרפובליקנית תשמור על רוב המושבים.
אירופה:
ה"ברקזיט"- המו"מ בין האיחוד האירופאי לבריטניה ממשיך להתעכב, זאת בעיקר בשל אי- הסכמה בין שני הצדדים בסעיפים העוסקים במכסות הדיג והאכיפה של ההסכם כולו. ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, אמר ש"ההבדלים הם משמעותיים, אך צריכים לגשר עליהם". במידה והפרלמנט האירופאי לא יצביע עבור העברת ההסכמים במהלך חודש דצמבר, בריטניה תחל לסחור עם האיחוד האירופאי על פי תנאיו של ארגון הסחר העולמי, דבר אשר עלול ולפגוע בעיקר בעסקים קטנים ובינוניים בממלכה אשר ספגו את הפגיעה הכלכלית הקשה ביותר מבין מרבית המדינות המפותחות בעולם בזמן המשבר הנוכחי.
סין:
על אף החילוף המסתמן בבית הלבן של ממשל טראמפ אשר היה נוקשה וטעון ביחסי המסחר מול סין, ההתבטאויות האחרונות של ג'ו ביידן הצביעו על כך שהיחסים יישארו ככל הנראה טעונים, וביידן לא צפוי להסיר בטווח הקצר את התעריפים המוטלים על הייבוא מסין. בנוסף, נכון להיום לא נראה כי סין תמלא את התחייבותה לממשל טראמפ, לרכוש במהלך שנת 2020 סחורות אמריקאיות בשווי של כ-172 מיליארד דולר, כשנכון לסוף חודש אוקטובר רכשה סחורות בשווי של כ-75.5 מיליארד דולר בלבד.