סקירה מחודש דצמבר 2020
מגפת הקורונה:
הנגיף שהתגלה בסין בסוף שנת 2019 והפך מהר מאוד למגפה עולמית ששיתקה כמעט באופן מוחלט את הפעילות הכלכלית והחברתית בעולם כולו וגרמה למשבר הבריאותי החמור ביותר שידע העולם במאה שנים האחרונות. הנגיף עדיין ממשיך להתפשט בצורה רחבה בעולם, אך בתחילת חודש דצמבר החיסונים שפותחו ע"י "פייזר" ו-"מודרנה" קיבלו את אישורו של ה-FDA ובמרבית המדינות בעולם כבר החלו בתוכניות ובביצועי חיסונים בהתאם לזמינות החיסונים שהושגו על ידם. בנוסף, פורסם בסוף חודש דצמבר כי גם החיסון שפותח על ידי חברת "AstraZeneca "אושר בבריטניה.
ישראל:
על אף שישראל הינה המדינה שמספר החיסונים שניתנו ביחס לאוכלוסייה (מעל כ-10.5%) הינו הגבוה ביותר בעולם, העלייה החדה בתחלואה הובילה את קובעי המדיניות בחודש דצמבר להחליט על סגר שלישי במספר לשנת 2020, זאת בזמן שגם הוחלט באותו החודש על פיזור הכנסת ולהליכה לבחירות נוספות, משמעות הדבר היא כי יש מקום להניח שהתקציב השנתי של הממשלה לשנת 2021 יישאר בסימן אי-הוודאות. עם זאת, במהלך החודש הודיע סוכנות הדירוג S&P כי היא איננה רואה שינוי בדירוג מדינת ישראל (-AA באופק יציב) בטווח הקצר. אך מציינת כי אם ה"פלונטר" הפוליטי ימשך גם לאחר הבחירות, הדבר יהווה סיכוי פיסקאלי כבר בטווח הבינוני. עוד החודש, בנק ישראל הצהיר על הורדת מגבלת הריבית המשתנה במשכנתאות, ומציבה במקום מגבלת ריבית קבועה לכשליש מהמשכנתא, כל זאת על מנת להקל על שוק המשכנתאות שנימצא בתסיסה, ואילו כמות הדירות המבוקשות נמצא גם הוא ברמה גבוהה ביותר לאחר שהשוק היה בקיפאון מסוים בחצי השנה האחרונה. נגיד בנק ישראל הסביר כי "מדובר בתקופה בה כל הבנקים המרכזיים בעולם מדברים על רמות ריביות נמוכות לאורך זמן, ולכן זו תקופה טובה להוריד את המגבלה שתהווה הכנסה נוספת לממחזרי המשכנתאות ולעזור למשק ביציאה מהמשבר". הודעה זו של בנק ישראל הביאה לעלייה של כ-9.5% במחירי מניות הנדל"ן בישראל במהלך חודש דצמבר. עוד החודש, הלמ"ס פרסמה כי מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד בכ-0.2%, בהתאם לקונצנזוס השוק, ובכך הציב את שיעור האינפלציה בקצב שנתי ברמה של כ-מינוס 0.6%.
מניות: על אף המשבר הבריאותי שפקד את העולם השנה, מספר לא מצומצם ממדדי המניות המובילים בעולם סיימו עם תשואה חיובית/אפסית, זאת בעיקר בשל עזרת ההרחבות וההקלות שביצעו הממשלות והבנקים המרכזיים. המדדים שעלו בצורה ניכרת היו אלו שייכים למדדים בהן אחוז המשקל של מניות הטכנולוגיה והאנרגיה הירוקה הייתה הגבוה ביותר, כגון מדד הנאדס"ק וה-S&P500. מדד מוביל אשר ביצע תשואות חסר השנה הוא מדד ה-FTSE100, מדד המרכז את 100 החברות בעלות השווי שוק הגבוה ביותר בבורסה בלונדון, אשר רשם תשואת חסר ניכרת, בעיקר בשל אי-הוודאות במהלך השנה באשר להסכם ה-"ברקזיט", ומפני שבריטניה היוותה את אחת המדינות עם מקדמי ההדבקה הגבוהים ביותר באירופה. לעומת זאת, מדדי המניות ביפן היו חיוביים גם כן בקרב המדינות המפותחות, זאת בשל החזרה המהירה לשגרת הפעילות הכלכלית בשיעור של כ-90% מרמת טרם המשבר, מה שמשקף הצלחה רבה של יפן בשליטה על התפשטות הנגיף. העליות במדדים המובילים והגעתם של רובם לרמות השיא, הובילו השנה את השוק הראשוני לרמות שיא מאז שנת 2007, עם גיוס של מעל לכ-1.25 טריליון דולרים. בשוק ההנפקות המניות המקומי, נרשם שיא גם כן של 13 שנים, זאת כש-30 חברות חדשות הצטרפו למסחר בת"א (סה"כ גיוס של כ-4.6 מיליארד ₪) ורובן המכריע השיגו עד סוף השנה תשואות חיוביות, כשהבולטות ביותר היו של חברות "דוראל" ו-"ג'נסל" שרשמו תשואות של כ-104% ושל כ-55% בהתאמה מאז הנפקתן. מניה שבלטה לחיוב השנה בעולם הייתה מנית חברת "TESLA"שעלתה במעל לכ-700% במהלך שנת 2020, והפכה לחברת יצרנית המכוניות בעלת השווי שוק הגבוה ביותר בעולם של כ-650 מיליארד דולר, נבעה בעיקר בשל הצפי להתבססות ענף המכוניות החשמליות בעולם והצטרפותה הרשמית של המניה למדד ה-S&P500. מניה שבלטה לשלילה השנה הייתה מנית חברת ענקית השיט והנופש "Carnival" שירדה במהלך שנת 2020 בכ-55%, זאת לאור השבתת עולם התיירות שנגרמה בשל התפשטותו של נגיף הקורונה, והובילה לירידה של כ49% בהכנסות השנתיות של החברה (נכון לרבעון השלישי של שנת 2020).
אג"ח מט"ח וסחורות: למרות גידול קנית המט"ח שהחל לבצע הבנק המרכזי מתחילת השנה (גידול של כ36.5% ברזרבות המט"ח נכון לחודש נובמבר 2020), השקל המשיך להתחזק במהלך חודש דצמבר, וזאת כשנסחר מול הדולר סביב רמות של 3.22, הרמות הנמוכות ביותר ב-24 שנים האחרונות. הסיבות המרכזיות שהובילו להתחזקות השקל היו: העודף בחשבון השוטף, מגמת החולשה של הדולר בעולם (זאת לאחר שדווח החודש כי רמות פוזיציות ה"שורט" בדולר נמצאות ברמות הגבהות ביותר שלהן ב-10 השנים האחרונות), המשך גידול בכניסת השקעות זרות בישראל שבינהן כניסתה ההיסטורית של איגרות החוב הממשלתיות של ישראל במהלך חודש אפריל השנה למדד העולמי WGBI, והתשואות חסר של מדד המניות בישראל מול מרבית השווקים בעולם שהובילו לגידור של מט"ח עבור משיקעים שונים. בשוק האג"ח הממשלתיות, הורדת הריביות של הבנקים המרכזיים ותוכניות הרכישות הובילו את תשואות אג"ח הממשלתיות לרדת לרמות שפל היסטוריות ולצמצום של פערי הריביות בין ישראל לארה"ב. בנוסף, במהלך חודש דצמבר הצפי לאינפלצייה המקומית הנגזר משוק ההון המשיך ולגדול, זאת על רקע הצפי לחזרה לשיגרה לאחר הפצת החיסונים בישראל. בשוק אג"ח הקונצרניות מעורבותם של הבנקים המרכזיים הורגשה גם כן, זאת לאחר תוכניות רכישות שהגיעו גם לשוק אג"ח הקונצרניות והביאו לירידה משמעותית של רמות התשואות ומרווחי החוב, עד כדי הגעה של כ-18 טריליון דולר חוב סחיר בעולם אשר נמצאות ברמות תשואה נומינליות שליליות (כ-30% מסך החוב הסחיר בעולם). באשר למחירי הסחורות, הירידה החדה בביקושם בעקבות נגיף הקורונה והגידול הנמשך עוד מהשנים האחרונות ברמות ההיצע, הובילו את מחירי הנפט במהלך השנה לירידה החדה ביותר מאז שנת 2009, ובפעם הראשונה בהיסטוריה, חוזה על הנפט (מאי-20) נסחר במחירים שליליים לפרק זמן קצר. מחירי הזהב, עלו בכ- 24.5% במהלך שנת 2020, העלייה השנתית הגבוה ביותר ב-10 שנים האחרונות, ונסחרה במחירי שיא של מעל לכ-2000 דולרים עבור אונקיית זהב, זאת בעיקר של חולשת הדולר והירידה החדה בתוצר אשר הובילו את המשקיעים ל-"מקלט בטוח".
תכניות התמריצים בעולם (2020):
כחלק מהצורך של הממשלות והבנקים המרכזיים למנוע מנגיף הקורונה לייצר משבר כלכלי חמור, ננקטו פעולות של הרחבות מוניטריות ופיסקאליות מהרחבות ביותר בהיסטוריה של מרבית המדינות בעולם, ובניהן ארה"ב שאישרה במהלך חודש דצמבר תכונית סיוע נוספת בשווי של כ-900 מיליארד דולר. הנשיא הנבחר ג'ו ביידן ציין כי ימשיך ולהגדיל את תכנית הסיוע בעת כניסתו לתפקיד בחודש ינואר 2021. עם זאת, הרוב בסנאט עדיין לא הוכרע, ואם הרוב השייך כיום לרפובליקנים ישמר, דבר זה עלול ולהקשות על תוכנתו של ביידן.
מאזני הבנקים המרכזיים, עלו בצורות חסרות תקדים בשל תכניות הרכישות (QE) התמקדו בעיקר ברכישת אג"ח ממשלתיות וקונצרניות, זאת כשמאזן הבנק המרכזי של ארה"ב, ה-FED, עלה בכ-74% במהלך שנת 2020 והסתכם בשווי נכסים של מעל לכ-7.4 טריליון הדולר, ומאזנו של הבנק המרכזי האירופאי, ה-ECB, עלה במהלך שנת 2020 בכ-56%.
כחלק מתוכניות הסיוע הכללית של המדינות הנמצאות בגוש האירו, במהלך שנת 2020 מנהיגי האיחוד האירופאי הסכימו על תכניות הוצאות משותפות לשנים 2027-2021, בשווי של כ-750 מיליארד אירו, כש- 312 מיליארד אירו יינתנו כמענקים למדינות וכ-360 מיליארד יינתנו למימון רפורמות והשקעות של המדינות השונות בגוש, וכש-37% מההוצאות חייבות להיות מוקצות לפרויקטים עבור איכות הסביבה. ע"פ התחזיות המדינות שאמורות ליהנות מהקצאות אלו הן איטליה וספרד אשר ספגו את המכה הקשה ביותר בגוש האירו במהלך התפשטות הגל הראשון של נגיף הקורונה, ועתידות לסיים לפי הצפי את שנת 2020 עם התכווצויות חדות בתוצר של כ-9% ושל כ-11.6% בהתאמה.
ארה"ב:
אחת הנפגעות הקשות מנגיף הקורונה, זאת כשמעל לכ-5% מכלל האוכלוסייה נדבקו בנגיף הקורונה באופן רשמי, מציגה התאוששות בפעילות הכלכלית ובעיקר בזכות המדיניות המרחיבה וזאת בדומה לעדכון של הצמיחה ברבעון השלישי של שנת 2020 שעודכנה החודש לרמה של כ-33.4%, לעומת צפי תחזיות השוק של כ-33.1%, זוהי ההתאוששות החזקה ביותר של הכלכלה האמריקאית מאז מלחמת העולם השנייה. עם זאת, שוק התעסוקה בארה"ב עדיין נמצא ברמות נמוכות יותר מזה שלפני משבר הקורונה, כשמספר תביעות דמי האבטלה נמצא ברמות של כ-780 א', לעומת רמות של כ-220 א' טרם התפרצות נגיף הקורונה.
בריטניה:
לאחר שנה של ניסיונות להעביר הסכם אשר יסדיר מסחר ואכיפה בינה לבין האיחוד האירופאי, החודש הודיעה בריטניה על הסכם המקובל על שני הצדדים, הסכם שבעיקרו צפוי לפגוע בכלכלה הבריטית ובקשריה המסחריים והעסקיים עם האיחוד האירופאי, כל זאת מגיע בזמן שכלכלת בריטניה סבלה השנה יותר ממרבית מדינות ה-7G, בעיקר בשל חוסר ההצלחה של בריטניה בהשתלטות על הנגיף ובשל תלותה במרכיב התיירות שנפגע במהלך השנה באופן קשה. כל אלו, הובילו את בריטניה להיות המדינה המפותחת הראשונה אשר ניתנה לה הורדת דירוג (ע"י סוכנות הדירוג Moody’s) מאז התפרצות נגיף הקורונה, הורדת הדירוג הינה מרמה של Aa2 לרמה של Aa3. הבנק המרכזי של אנגליה, ה-BOE, הוריד במהלך השנה את הריבית בכ-65 נקודות בסיס (0.65%) והציב את שיעור הריבית ברמה של כ-0.1%. בנוסף, הגדיל את תכנית הרכישות (QE) בכ-450 מיליארד פאונד לשנת 2020. בנוסף, הבנק המרכזי הודיע כי הינו מתכנן לרכוש אג"ח ממשלתיות בשווי של כ-150 מיליארד פאונד, לכל הפחות, בשנת 2021.
סין:
המדינה בה פרץ נגיף הקורונה, היא המדינה היחידה מבין המדינות ה-7G והמדינות המתפתחות המציגה פעילות כלכלית גבוהה יותר מזו של טרום נגיף הקורונה בעולם, וצפויה להציג צמיחה של מעל לכ-2% עבור שנת 2020, שזהו קצב הצמיחה השנתי הנמוך ביותר של סין מאז שנת 2016. סין, בדומה לרוב המדינות האחרות, ספגה את הפגיעה הקשה ביותר במרכיב הייצוא שנפגע מן כמות הביקוש החיצוניים, אך עם הירידות החדות ברמות התחלואה במדינה, סין ממשיכה לבסס את מעמדה ולהגדיל את הייצוא שלה מסך הייצוא הגלובלי. בנוסף, בסוף חודש דצמבר גברו המתחים בין סין לארה"ב, זאת לאחר שמשרד המסחר האמריקאי פרסם "רשימה שחורה" של 58 חברות בסין, שלפי טענתם קיימות לחברות אלו קשרים הדוקים עם גורמי צבא וביטחון של סין. לעומת זאת, היחסים בין סין ואירופה המשיכו להתעדן החודש, זאת לאחר שסין והאיחוד האירופאי הגיעו להסכם סחר לשנת 2021, הסכם אשר יאפשר השקעות אירופאיות בשוק הסיני.