סקירה מחודש אפריל 2021

סקירה מחודש אפריל 2021

ישראל:
ישראל ממשיכה להוביל בעולם בקצב חיסוני אזרחיה, מה שמביא לחזרה לשגרה של מרבית הפעילות העסקית, זאת כשע"פ סקר שערכה הלמ"ס, המאזן המצרפי של הסקטור העסקי לראשונה מאז משבר הקורונה נכנס לטרטוריה חיובית. בחודש אפריל דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על ירידה בשיעור האבטלה הרחב (הכולל חל"ת ואלו שאינם ממשתתפים בשוק העבודה מכל סיבה הקשורה לנגיף הקורונה) במחצית השנייה של חודש מרץ, לרמה של כ-11.8%, ירדה של כ-5% מחודש פברואר 2021. מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ-21 עלה בכ-0.6% (מעל לצפי עלייה של כ-0.5%), ובכך הציב את שיעור האינפלציה בקצב שנתי בעלייה של כ-0.2%, ומתחילת השנה בכ-0.8%. משרד האוצר פרסם כי ע"פ האומדן הראשוני לחודש מרץ 2021, הגירעון המצטבר בשניים עשר החודשים האחרונים נעמד בכ169.5 מ' ₪ המשקפים כ12.1% מן התוצר, וזאת לעומת כ-12.4% במהלך חודש פברואר 2021. לאור ההתאוששות של המשק הישראלי הנובעת בין היתר בשל יעילותם של החיסונים, חטיבת המחקר של בנק ישראל עדכנה את תחזיותיה הכלכליות לסיכום שנת 2021 ולשנת 2022, כשעל פיהן:
-הצמיחה בתוצר תעמוד על כ6.3% בשנת 2021 ,ועל כ-5% בשנת 2022.
– הריבית תיוותר על כנה עד סוף שנת 2021 לפחות.
-שיעור האבטלה הרחב יעמוד על כ7.5% בסוף שנת 2021, ועל כ-6% בסוף שנת 2022.
-הגירעון בשנת 2021 יסתכם בכ-8.2%, ובכ-3.6% בשנת 2022.
-שיעור האינפלציה בשנת 2021 יעמוד על כ-1.3% בקצב שנתי, ובכ-1.2% בשנת 2022.
מניות: מרבית משווקי המניות הגלובליים סיימו את חודש אפריל במגמה חיובית, זאת לאור נתוני המאקרו המעודדים, הצפי לתוכניות הסיוע הפיסקליות של הנשיא האמריקאי ופרסומי הדו"חות הכספיים עבור הרבעון הראשון של 2021, אשר רובם, נכון לעת הזו, עקפו את התחזיות הממוצעות של האנליסטים, ובנוסף הצביעו על סכומי שיא של כמויות מזומנים המוחזקים ע"י חברות מדד ה-500S&P שנעמדו בשווי של מעל לכ-2.7 טריליון דולר, מה שעשוי ולהוביל את החברות להגדיל את ההשקעות ההוניות שלהן ("CapEX") את גובה הדיבידנדים ואת כמות הרכישות חוזרות של מניותיהן ("BUYBACK") מניה שבלטה לחיוב היא מנית הבנק הגרמני "Deutche-Bank" שעקפה את תחזיות האנליסטים וסיכמה את הרבעון הראשון של שנת 2021 עם רווח של כ-908 מ' אירו, הרווח הרבעוני הגבוה ביותר של הבנק מאז תחילת שנת 2014, הרווחים גדלו בין היתר בשל הפרשות נמוכות של הפסדי אשראי ועלייה ברווחי המסחר של הברוקראג' אותה הבנק מנהל. הגידול בהכנסותיו של הבנק משקפת עלייה של כ32% מזה של הרבעון האחרון בשנת 2020. מניה נוספת שבלטה לחיוב היא מניית חברת "FACEBOOK" שעלתה בכ10% בסיכום חודש אפריל, זאת לאחר שהחברה דיווחה על מספר שיא של משתמשים (כ-2.85 מיליארד) והכנסות של כ26.17 מיליארד דולר ברבעון הראשון של שנת 2021, זאת לעומת צפי תחזיות להכנסות של כ23.6 מיליארד דולר לאותו הרבעון. מניה שבלטה לשלילה היא מניית חברת שירותי הסטרימינג "NETFLIX", זאת לאחר שפרסמה החברה עלייה של כ-3.9 מ' משתמשים חדשים בשירותיה ברבעון הראשון של שנת 2021, זאת בניגוד לצפי תחזיות עלייה של כ-6 מ' משתמשים חדשים.
אג"ח מט"ח וסחורות: תשואות אג"ח הממשלתיות בארה"ב ובמרבית העולם עלו בחדות מתחילת השנה, ומגלמות בחלקן רמות תשואה של טרום משבר נגיף הקורונה (לפני הורדות הריבית). בנוסף, פערי התשואות הממשלתיות בין ארה"ב לבין ישראל המשיכו לגדול, זאת עקב הצפי האינלפציוני הנמוך יותר בשוק המקומי, וכשמנגד שוק ההון האמריקאי מתמחר את ציפיות האינפלציה הגבוהות ביותר מאז שנת 2008. החודש נרשמו עליית תשואות בעיקר במדינות יבשת אירופה, וזאת על רקע המשך מבצע החיסונים שפוקד את היבשת. ע"פ סוכנות הידיעות "רויטרס", לאחר הנפקת החוב של האוצר הישראלי בשנה שעברה בחו"ל, בשווי של כ-23 מיליארד דולר, האוצר הישראלי בוחן הנפקה גם השנה של אג"ח ממשלתיות בחו"ל (עם דגש על אירופה), מה שעשוי להביא אומנם לירידה בעלות המימון הממוצעת הנומינלית, אך בגידול החוב הזר ותלות בחוזקו של מטבע השקל לאורך שנים. העלייה במחירי הסחורות והעלייה בקצב החיסונים בעולם, ממשיכים להוביל את המשקיעים גם בחודש אפריל ולהגדיל את ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק אג"ח הממשלתיות, וזאת כשבשוק האג"ח הממשלתיות האמריקאי ציפיות האינפלציה השנתיות לטווח של עשר שנים הגיע עד לרמה של כ-2.4%, הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אפריל 2013. למרות זאת, הייסוף של השקל מיתן מעט במהלך החודש את אותן הציפיות בשוק המקומי.
בשוק המט"ח- בחודש אפריל חל ייסוף של השקל אל מול הדולר וסל המטבעות, זאת על רקע החזרה המלאה לשגרה של המשק הישראלי ביחס לשאר מדינות העולם, והעובדה כי בנק ישראל כבר מימש מעל לכ-50% מ"המחסנית" שהכריז בתחילת השנה (שווי רכישות של כ-30 מיליארד דולר במהלך שנת 2021). קצב ההתחסנות הגדל באירופה, הוביל את מטבע האירו לבלוט בחודש אפריל, זה כשעלה בכ-2.5% אל מול הדולר, ובכ-2.1% אל מול הפאונד.
בשוק הסחורות- החודש התאפיין בהמשך מגמת העלייה במחירי הסחורות, בלט מחיר הנחושת שעלה החודש עד לרמה של כ-10 א' דולר לטון נחושת, המחיר הגבוה ביותר מאז שנת 2011, וקרוב למחיר הגבוה ביותר בכל הזמנים של כ10.19 א' דולר. מחירי חביות הנפט סיימו את חודש מרץ-21 בעליות ממוצעות של כ-5%, זאת על אף שארגון +OPEC הסכים על הקלה בהיצע הדרגתית של כ2.1 מ' חביות נפט ביום אשר נובעת מהצפי לגידול בביקוש. בנוסף, גל גדול של תחלואה פקד החודש את הודו (צרכנית הנפט השלישית בגודלה בעולם), מה שעלול ולמתן את קצב הביקושים הצפוי.
בשוק האג"ח הקונצרני- שוק האג"ח הקונצרני בישראל סיכם את חודש אפריל 2021 בעליות מחירים קלות, זאת על אף העלייה בגיוסי החוב באותו החודש המשקפים כ-40% מסך הגיוס חוב מראשית שנת 2021. בשוק האג"ח הקונצרני בארה"ב נרשמו גם כן עליות מחירים קלות, זאת בשל הירידה הקלה החודש ברמות תשואות אג"ח הממשלתיות של ארה"ב החודש. בלטו לחיוב מתחילת השנה וגם החודש איגרות החוב של דלק קבוצה שעלו בממוצע של בין כ-30% לכ-40% מתחילת השנה, זאת על רקע עליית מחירי הסחורות והנפט מתחילת השנה, הצפי להנפקת חברת הבת "ITHACHA" בבורסה בלונדון, והידיעה החודש על מימוש אחזקות מאגר תמר אשר בבעלות חברת הבת "דלק קידוחים" (כ-22% מן המאגר), תמורת כ-1 מיליארד דולר במוזמן ותוספת של 100 מ' דולר בכפוף לעמידה באבני דרך.
ארה"ב:
בחודש אפריל פורסם כי הכלכלה האמריקאית צמחה ברבעון הראשון של שנת 2021 בכ6.4% בקצב שנתי, מתחת לצפי של כ6.7%. הצמיחה הושפעה בעיקר מעלייה בצריכה הפרטית שעלתה בכ-10.7% בקצב שנתי, זאת לעומת עלייה של כ2.3% אשר נרשמה ברבעון הקודם. הנשיא האמריקאי, ג'ו ביידן, הציג במהלך חודש אפריל את כוונותיו להשיק תוכנית סיוע נוספת, "תוכנית המשפחות האמריקאיות", כששוויה מוערך בשווי של כ-1.8 טריליון דולר לתקופת זמן של כ-10 שנים, כשבמסגרת תוכנית זו המשפחות האמריקאיות יקבלו תמיכה בהוצאות כגון טיפול בילדים, חופשות בתשלום וחינוך. יחד עם זאת, חלק ניכר מעלויות התוכנית, כ1.5 טריליון דולר, ימומנו בעיקר באמצעות העלאות מס הכנסה עבור אמריקאים המשתכרים מעל לכ-400 א' דולר בשנה, והגדלת מס רווחי הון מכ20% לכ39.6% עבור רווחים של מעל לכ-1 מ' דולר. מדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב עלה בחודש מרץ בכ-0.6%, מעל לצפי תחזיות של כ-0.5%. זוהי העלייה החודשית החדה ביותר מאז שנת 2012, ונבעה בעיקר בשל העלייה במחירי הדלקים השונים. בהתאם לכך, בקצב שנתי האינפלציה נעמדת על רמה של כ2.6%, הרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אוגוסט 2018. מדד המחירים ליצרן (PPI) בארה"ב עלה בחודש מרץ בכ-1%, מעל לצפי התחזיות של כ-0.5%, ובכך המדד בקצב השנתי עלה עד לרמה של כ-4.3%, הרמה הגבוהה ביותר מאז שנת 2011. בשוק התעסוקה חל שיפור, כששיעור האבטלה (אשר לא מחשיב את מספר "הנעדרים זמנית מעבודתם") לחודש מרץ הגיע לרמה של כ-6%, הרמה הנמוכה ביותר ב-12 החודשים האחרונים ונמוכה משמעותית מהשיא שנרשם בחודש אפריל-20 ברמה של כ14.8%. בנוסף, פורסם כי בחודש מרץ נוספו כ-916 א' משרות חדשות (לא כולל את סקטור החקלאות) לשוק האמריקאי, מס' המשרות הגבוה ביותר מאז התפרצותו של נגיף הקורונה במדינה. בהחלטת הריבית האחרונה, הבנק המרכזי של ארה"ב, ה-FED, הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של כ-0%-0.25%. יו"ר ה-FED, ג'רום פאוול, התייחס לשיפור בנתוני המאקרו, והודיע כי במידה והאינפלציה שעלתה מעל ליעדה תמשיך לעלות בעקביות, הבנק המרכזי יפעל על מנת "לצנן" עליות אלו, וכי דו"ח תעסוקה טוב אחד עדיין איננו מספיק עבור האפשרות לירידה של קצב ההרחבות המוניטריות שהבנק מבצע בימים אלו. על אף הגידול הצמיחה הצפוי ונתוני המאקרו האחרונים, ה-FED ממשיך להגדיל את מאזנו עד לרמת שיא חדשה של כ7.82 טריליון דולרים, הנובעת בעיקרה מתוכנית הרכישות החודשית בשוק האג"ח בשווי של עד כ-120 מיליארד דולר, כל זאת על מנת להמשיך ולהקל על השווקים הפיננסים.
אירופה:
על אף העלייה במספר הנדבקים מנגיף הקורונה במדינות גוש האירו, אשר אילצה את גרמניה להאריך את המגבלות והצריכה את צרפת להיכנס לסגר נוסף, מדדי הייצור בגוש האירו עלו בחודש מרץ, כשהתרומה העיקרית הגיעה מסקטור התעשייה בגרמניה, שזכתה לגידול בהזמנות הייצוא בשל פתיחתה המחודשת של הכלכלה הגלובלית. על רקע ההאצה בקצב מתן החיסונים ברחבי היבשת, גוברות ההערכות להאצה בפעילות הכלכלה האירופאית לקראת המחצית השנייה של שנת 2021. מדד אמון הצרכנים של גוש האירו עלה בחודש אפריל בשיעור חד מהציפיות לרמתו הגבוהה ביותר מאז תחילת המשבר.
סין:
הכלכלה הסינית צמחה ברבעון הראשון של שנת 2021 בכ-18.3% לעומת אותו הרבעון אשתקד, מתחת לציפיות הצמיחה של כ19%, זאת נבעה בעיקר בשל השיבושים שחלו בסקטור השירותים באותו הרבעון. התחזיות הצמיחה של הכלכלה הסינית לסיכום שנת 2021 עודכנו החודש ע"י הרשויות בסין לרמה של כ-6% בלבד, הרבה מתחת לתחזיות הקודמות שצפו צמיחה של בין כ-8% לכ-9%. סקטור התעשייה הסיני חווה ירידה בחודש מרץ, אך עדיין מציג צמיחה דו-ספרתית ברמות הייצור ותלת-ספרתית ברמות הרווחיות בקצב שנתי.

שלחו לנו וואטסאפ