האומיקרון התפשט במהירות ומספר המקרים המאומתים בעולם הגיע לשיא חדש, אך מחקרי הביניים מצביעים על תחלואה פחות חמורה אצל מחוסנים. הגבלות בעולם על התקהלויות ותיירות גלובלית הוחמרו. יש לזכור שהעולם מוכן יותר מבעבר להתמודדות עם הנגיף, לאור הלמידה שעברה המערכת הכלכלית, היכולת להתאים את החיסונים וההסתגלות של חברות ומשקי הבית לעבודה ופעילות מרחוק.
צמצום המדיניות המרחיבה של הבנקים המרכזיים בעולם נמשכה, הבנק המרכזי בארה"ב הכפיל את קצב צמצום הרכישות ואותת על כ-3 העלאות ריבית ב-2022. במקביל, נרשמו גם עליות ריבית בבריטניה ובנורבגיה, בשל האינפלציה הגבוהה. עליות ריבית נוספות נרשמו בחלק מהשווקים המתעוררים על רקע הפיחות במטבעות המקומיים.
האינפלציה בפועל המשיכה לעלות לאור העלייה במחירי האנרגיה והתמתנות החששות מחומרת האומיקרון.
בארה"ב הנתונים הריאליים (מלפני התפשטות האומיקרון) ממשיכים להצביע על צמיחה חזקה ברבעון האחרון של השנה. האינפלציה המשיכה לעלות לשיא של 40 שנה ושוק העבודה המשיך להשתפר. הממשל שוב נכשל בהעברת תקציב, וכדי למנוע השבתה הקונגרס העביר תקציב זמני עד לאמצע פברואר.
בגוש האירו התחלואה בשיא וההגבלות על התקהלות קהל ותיירות הוחמרו אך סנטימנט החברות ירד רק במתינות. האינפלציה המשיכה לעלות לשיא מאז הקמת הגוש בעיקר בשל העלייה במחירי האנרגיה. אך הבנק המרכזי אותת שהריבית תישאר נמוכה לזמן ממושך, ולאחר סיום תוכנית רכישות החירום במרץ 2022 הבנק יכפיל את תוכנית הרכישות הנוספת.
ההאטה בסין בהובלת שוק הנדל"ן לצד המשך מדיניות אפס הסובלנות של הממשלה לנגיף המשיכו לפגוע בביקושים המקומיים. בעקבות זאת הבנק המרכזי הוריד את יחס הרזרבה לבנקים והפחית את הריבית הקצרה. הביקושים העזים לסחורות בעולם המשיכו להביא את היצוא הסיני לשיאים חדשים.
בישראל, רוב הנתונים חיוביים – שיעור האבטלה המשיך לרדת, הגירעון ירד יותר מהצפי וקצב הגידול בצריכה הפרטית התמתן אך עדיין נותר גבוה. יצוא השירותים המשיך להגיע לשיאים חדשים והוא הסיבה העיקרית לעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים.
גם מדד המחירים לצרכן בנובמבר היה נמוך מהערכות המוקדמות כאשר ירד ב-0.1% להערכתנו במהלך השנה הבאה קצב האינפלציה יירד. דבר זה, לצד חוזקו של השקל, יאפשר לבנק ישראל מרווח תמרון רחב.
השקל התחזק בדצמבר בעוד 2% מול סל המטבעות של בנק ישראל, וסיים את 2021 כאחד מהטבעות החזקים בעולם.
שנת 2021 הסתיימה בעליות והוכתרה כאחת מהשנים הטובות ביותר במרבית שווקי המניות בעולם (מלבד בשווקים המתעוררים בדגש על סין). מבצעי החיסונים, מדיניות מוניטרית מרחיבה בדגש על ארה"ב ואירופה לצד הרחבה פיסקאלית יוצאת דופן בהובלת ארה"ב (25% מהתוצר מאז 2020) תרמו לכך.